1 september 2023

De start van een muzikaal schooljaar! 

Auteur: meester Kwel

Vrijdag 1 september klinkt er van overal muziek als we de speelplaats opkomen. Aan de Kiss & Drive staat een doedelzakspeler, op de speelplaats overstemt een drummer het geraas van de zenuwachtige kinderen. Leerkrachten zijn druk in de weer om een piano te installeren.

En zo start het nieuwe schooljaar in PAleiS onder het thema: PAleiS, daar zit muziek in!


Als de schoolbel gaat verdwijnen wij, de leerlingen van juf Truus en meester Koen, als eersten in het nog lege schoolgebouw. Als we de klas binnenkomen, mogen we nog niet meteen gaan zitten. Onwennig kijken we wat rond en na een korte inleiding van de juf en de meester krijgen we leerlingen als echte artiesten een plaats in de klas toegewezen via een digitale jukebox. Als start van het schooljaar kon dat wel tellen!


Dan volgt er een kennismakingsrondje. Iedereen haalt een andere vraag uit een glazen kokertje. En zo komen we te weten dat Kaat graag danst, dat Krista een kei is in knutselen, dat Mats M grote honden en spookhuizen liever vermijdt, dat Elise het liefst de boeken van Like Me verslindt, dat Tim graag beweegt op het ritme van TOXIC, dat Niek het klaslokaal groot, tof en kleurrijk vindt en nog zoveel meer...


Juf Marijke komt de klas binnen om de laatste afspraken te maken in verband met de peter- en meterwerking. Wij krijgen de verantwoordelijkheid over de kindjes van het eerste leerjaar om hen wat wegwijs te maken op de speelplaats. 

Even later gaan we naar beneden om ons pete- of metekindje op te pikken in het eerste leerjaar. We zorgen dat ze hun koek of fruitje eten en naar het toilet geweest zijn. Omdat het vandaag zo hard regent, spelen we in de turnzaal in plaats van op de speelplaats. 

Na de speeltijd geeft juf Truus wat uitleg bij ons schoolagenda en meester Koen stelt ons Magda en Dannie voor. Deze twee vreemde snuiters helpen ons eraan denken wat mag en wat niet mag op school en in de klas. En je kan het geloven of niet maar plots gaat de bel van de middag. Het is al tijd om te eten!


Namiddag spelen we één tegen allen. Het wordt een hevige strijd om alle opdrachten binnen de vooropgestelde tijd uit te voeren. Hier een greep uit de opdrachten:


Zoals je kan lezen was de eerste schooldag goed gevuld en hebben we ons goed geamuseerd. Echt leren was er nog niet bij. Maar daar zijn de volgende dagen van het schooljaar voor. 


Succes aan iedereen!